A rendezvények után is vissza kell termelni az energiát

Egy kis közösségben élünk. Mindenki ismeri a másikat és nagyon összetartók vagyunk. Az összetartozás megerősítésében nagy szerepet játszanak a közösségi házban tartott rendezvények.

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a rendezvények csak úgy előteremnek. Most már azonban tudom, hogy a közösségi házat fűteni kell, emellett biztosítani kell a víz és áramellátását. A közösség számára ez azonban egyre terhelőbbé vált. Találnunk kellett egy olyan megoldást, amely hosszabb távon vissza tudja hozni a költségeinket.

Fogalmunk sem volt arról, hogy milyen módon lehetne ezt elérni. Aztán egyik nap eszembe jutott, hogy még iskolában tanultunk a napelemekről. Biztos voltam benne, hogy a suli óta eltelt idő alatt, rengeteget fejlődött ez a tudomány is.

Nem tévedtem, és a Spóroljnapelemmel oldal segített egy új napelem beszerzésében. Megtanultam azonban, hogy egy napelemet nem elég csak megvenni. A fenntartása is ugyanannyira fontos. Az egyik legfontosabb alkatrész, az inverter.

Ez a kis bigyó felelős azért, hogy átalakítsa váltakozó árammá, az egyenáramot. Váltakozó áram kell ahhoz, hogy a háztartásunkon belül üzemelni tudjuk az elektromos készülékeinket. Milyen furcsa nem? Azt hinnénk, hogy az egyenáram jobb, de a Spóroljnapelemmel oldal felfrissítette a berozsdásodott fizikatudásomat is.

De ez csak az egyik funkciója az alkatrésznek. Egy inverteres napelem rendszer képes megfigyelni az áramellátás aktivitását. Tehát ha áramszünet lenne, az inverter azonnal akcióba lép és lekapcsolja az áramszolgáltatást. Ez, a napelem védelme miatt van, mivel másképp tönkremehetne. Meglepő, sokáig azt hittem, hogy a napelem minden esetben árammal látja el a házat. Elvégre csak annyi a dolga, hogy a nap energiáját elektromos árammá alakítsa át. Meg kellett értenem, hogy ennél sokkal komplexebb ez a rendszer.

Ami viszont sokkal döbbenetesebb volt, hogy a Spóroljnapelemmel oldal mennyire őszinte volt ezekben az ügyekben végig. Nem feltétlenül lett volna szükséges tájékoztatnia a napelemek áramtermelő képességeinek határairól. Feltételezhették volna, hogy majd én utánanézek, ha valami érdekel. Így viszont, hogy elmondtak mindent, a negatív aspektusokat is, úgy éreztem, hogy tényleg törődnek azzal, hogy elégedett vásárlói élménnyel távozzak.

Az inverteres napelem rendszer egyik alkatrészével kapcsolatban például rendkívül őszinték voltak. Elmagyarázták, hogy a varisztor az egyik leggyengébb pontja minden napelemnek. Sajnos nem túl hosszú az élettartama, ezért bizonyos időközönként cserélnünk kell.

Még külön kis betekintést is adtak a napelemmel való kereskedelem világába. Megtudtam, hogy a cégek általában a varisztor élettartamához igazítják a garanciát. Ez egy jó kis trükk arra, hogy tudjuk előre, hogy mikor kell új alkatrészt vennünk. Például: ha öt év garanciát adnak egy termékre, akkor nagy eséllyel öt évig fog „élni” a varisztor.

A közösségi ház számára a legfontosabb információ azonban az volt, hogy az inverterrel kapcsolatban egyeztetni kell a szolgáltatónkkal először. Egy ilyen fiaskó rendkívül kínos lett volna számunkra, mert hetekig rendezvények nélkül maradtunk volna. Kiderült azonban, hogy nem kell túl sokat kutakodnunk azután, hogy milyen invertereket fogad el a szolgáltató. Egyszerűen csak fel kell menni a honlapjukra és általában kihelyeznek egy dokumentumot, amelyben egy szép listát találunk az elfogadott inverterekről.

Felvértezve most már rengeteg napelemes tudással, úgy döntöttünk, hogy befektetünk a jövőbe. Az emberek csodájára jártak, kérdezgettek is utána. Én nagyon boldog voltam, mert a Spóroljnapelemmel oldalán olvasott információk után mindenre válaszolni is tudtam. Teltek a hónapok, majd az évek, és azt vettük észre, hogy már csak spórolunk a napelemmel. A befektetett pénzt bőven visszahozta.