Alkoholizmusból felépült embereknek rendezvényt szervezni?

Rendezvényszervezőként már nagyon sok különféle rendezvényen vettem részt. Vannak átlagos, már megszokott rendezvények, mint egy esküvő, születésnap vagy egyes céges rendezvények, de vannak olyanok is, amik első hallásra komoly fejtörést okoznak, hogy hogyan is kellene jól megszervezni.

Ilyen volt egy nagyobb rendezvény szervezése is, amit egy, az alkoholizmusból gyógyult nagyobb társaság számára szerettek volna megszervezni.  Ez igazi kihívás elé állított, ezért úgy gondoltam, hogy részletesebben utána olvasok a témának.

Országunkban is egyre nagyobb gondot okoz az alkoholfüggőség. Még régebben olvastam erről többet, és úgy emlékszem, hogy a világ országai között is eléggé az elején vagyunk a rangsornak, ami az éves alkoholfogyasztást tekinti. Az alkoholizmusnak nem csak testi tünetei és következményei vannak, illetve nem csak a függőséggel küzdő személyre hat, hanem annak közvetlen környezetére, családjára is. Az illető ilyenkor akár rossz anyagi helyzetbe kerülhet, elveszítheti a munkáját, az életének értékeit és csak egyre mélyebbre csúszik azon a bizonyos lejtőn.

Első gond ott kezdődik, hogy a beteg, függő nem biztos, hogy tudja, hogy alkoholfüggőségtől szenved. Ilyenkor jön jól a család, a barátok, akik segítséget nyújtanak, segítenek ráébreszteni az illetőt a problémára, mielőtt elérkezne az alkoholizmus végstádiuma. Hiszen szerintem itt is úgy működik, minél hamarabb felismerjük a problémát, talán annál egyszerűbb a gyógyulás is. Hogyha pedig be is látja a problémát a függő és megpróbál ellene tenni nem biztos, hogy sikerül hosszútávon a gyógyulás, maximum 1-2 hétig vagy hónapig, azután pedig minden kezdődik az elejétől újra.

Talán ezért is van szükség arra, hogy ha jelentkezik a probléma akkor az ember szakszerű, hozzáértő segítséget merjen kérni. Sok módszerről olvashatunk a világhálón. Van, ahol egyszerűen elvonóval kezelik, míg máshol valamiféle hipnózissal, valahol pedig egyszerűen gyógyszerekkel. Kutakodás közben találtam rá a Felépülők Családi Felépülési Központ weboldalára, ahol viszont egy sokkal „emberségesebb” kezelési módját ismertem meg ennek a betegségnek. Családi, szuper környezetben szervezett kis 28 napos felépülési programok keretén belül segítenek a betegeknek. A 28 nap alatt folyamatosan támogatást nyújtanak nekik, illetve a betegek is egymásnak a közös foglalkozások keretein belül.

Ahogy ezekről a tényekről olvastam és elmélkedtem már kezdett világosabbá válni, hogyan is fogok megszervezni egy ilyen rendezvényt. Az első és legfontosabb dolog, hogy az alkoholt minden verzióban kizárjam a rendezvényről. De nem csak úgy, hogy nem lesz welcome pezsgő, hanem a helyszín választásnál például arra is oda kellene figyelni, hogy a rendezvény egy olyan termében legyen az étteremnek, ahol nincsen közvetlen rálátás például a bárra sem. Apró figyelmességek ezek, mégis úgy gondolom sokat hozzátesznek a megszervezéshez.

Szépen lassan kialakult minden és sikerült megszervezni, bár nem ez volt a munkám legegyszerűbb projektje úgy gondolom. Majdnem 40 fő vett részt a rendezvényen. Először fura volt belegondolni, hogy olyan betegséggel küzdöttek, amiről ilyen sok rossz dolgot olvastam pár héttel ezelőtt, de aztán ahogy látszott rajtuk, hogy rendbe jött az életük és boldogok, hamar elmúlt bennem ez az érzés.

Remélem mindenki, aki hasonló betegséggel küzd, megtalálja a számára megfelelő megoldást, szakembert és nem sokára ugyanilyen teljes és boldog életet tud majd élni, mint akik ezen a rendezvényen részt vettek.