Energetikai tanúsítvány kell a háznak, ahol minden elkezdődött

Néha az ember akkor találja meg a hivatását, amikor nem is számít rá. Soha nem felejtem el az első rendezvényszervezésemet: 16 éves voltam, amikor a legjobb barátom születésnapi buliját szerveztem meg hozzánk, a családi kertes házba egy hétvégére, amikor a szüleim nem voltak otthon. Akkor szembesültem először azzal, mennyi mindenre kell figyelni még a legegyszerűbb összejövetelnél is, és azt is akkor fedeztem fel, hogy én ezt mennyire élvezem. Ennélfogva még egy picivel többet is jelent nekem az a ház, mint a helyet, ahol felnőttem: itt találtam meg a hivatásomat is.

Azért mesélek most erről, mert fordulóponthoz ért bizonyos szempontból az életem: el fogjuk adni ezt a házat. Én már évek óta nem élek ott, de mindig szeretek hazalátogatni anyámékhoz, és olyankor mindig eszembe jut az a rengeteg élmény, amit átéltem. És ennek most vége szakad: valaki másé lesz a ház, aki majd új élményekkel tölti meg.

Mint kiderült, energetikai tanúsítvány is kell

Mivel anyámék még mindig nem igazán értenek az internethez, ezért nekem kellett utánajárnom annak, hogy pontosan mivel is jár egy ház eladása. Nem nagyon mozgok otthonosan ebben a témában, úgyhogy egy hetet kértem tőlük, hogy alaposan beleáshassam magam. Mint mindig, most is többet akartam találni egy szakembernél, aki helyettem megoldja a dolgot. Magam is érteni akartam a teljes folyamatot, hogy magabiztosan tudjak majd mindent intézni a ház eladásával kapcsolatban.

Kutatásaim során megtudtam, hogy ez nem úgy megy, ahogy sokan képzelik. Nem csak annyiról szól az egész, hogy felteszem egy ingatlanhirdetős oldalra a ház néhány fotóját egy random kitalált árral: rengeteg hivatalos része van ennek, és többek között energetikai tanúsítványt is kell készíttetni hozzá.

“Hát jó.” – mondtam magamnak – “Akkor most járhatok ennek is utána.”.

Az energetikai tanúsítványok világa nem állt túl közel hozzám eddig, úgyhogy ismét az internet bugyraiba kellett vetnem magam, de szerencsére nem kellett túl mélyre ásnom: hamar megtaláltam az e-tanusitas.eu oldalt, ahol minden információ a rendelkezésemre állt.

Szeretem azokat a szolgáltatókat, akik nem a “Bízd ide, majd mi megcsináljuk” hozzáállással közelítenek a leendő ügyfeleiknek, hanem részletesen elmondják, pontosan miben tudnak segíteni, és milyen előnyöm származik abból, ha őket választom. Információ keresőként mentem fel az oldalra, és ügyfélként távoztam onnan – de ne szaladjunk ennyire előre!

Mi az az energetikai tanúsítvány egyáltalán?

Mint kiderült, 2012-ben ugyan nem ért véget a világ, viszont történt egy fontos változás az Unió nyomására: kötelezővé tették az energetikai tanúsítvány kiállítását minden eladásra szánt ház, lakás esetén. Alapvetően a kezdeményezéssel egyetértek, hiszen a környezettudatosság megköveteli, hogy egyben energiatudatosak is legyünk, de a keresés pillanatában éppen nyűgnek éreztem inkább a dolgot. Egészen addig, amíg tovább nem olvastam.

Az energetikai tanúsítvány lényege, hogy azon keresztül megállapítható, hogy az adott otthon fenntartása mennyire gazdaságos és energiahatékony. Mivel a szüleim sokat adtak erre, szigetelték a házat, 15 évente cserélték a nyílászárókat stb., ezért valószínűleg tartom, hogy jó besorolást kap majd az épület. Egyébként meglepődtem, de pont azon az elven működik a dolog, mint amikor veszek egy mosógépet: annak a papírján is meg szoktam nézni, hogy milyen a besorolása, mennyi áramot fogyaszt, mert egyrészt figyelek a környezetemre, másrészt a pénztárcámra is.

Milyenek az energetikai tanúsítvány árak?

Ó igen, a piszkos anyagiak. Mert meg voltam győződve róla, hogy ha gyorsan akarok tanúsítványt szerezni, akkor biztos, hogy mélyen a zsebembe kell nyúlnom. Hát, bevallom férfiasan, tévedtem. Egy átlagos családi ház esetén is 10-20.000 forint között meg lehet úszni a dolgot, legalábbis az alapján, amit a www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalon láttam. És ami a legjobb, hogy villámgyorsan készülnek el a tanúsítvánnyal, és mégy így sem kell plusz díjat fizetni ezért: ahogy ők fogalmaznak, ez náluk természetes, hogy ilyen gyorsan dolgoznak.

Van tehát egy kötelező papír, amit hihetetlenül egyszerű összeszedni, ráadásul hihetetlenül alacsony áron. Kívánhatnék még ennél is többet?

Hogyan is készül pontosan egy energetikai tanúsítvány?

A www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalán láttam azt, hogy az árakban benne van a helyszíni felmérés is. “Aha” – gondoltam – “akkor kelleni fog helyszíni felmérés is ezek szerint”. Mondjuk ennek nem kéne meglepőnek lennie, hiszen hogy máshogy tudnák megállapítani, hogy milyen energiahatékonyság szempontjából egy ház, ha nem jönnek ki személyesen megnézni?

Ennek nyomán elkezdtem tovább kutakodni az oldalon, és megtaláltam a tanúsítás teljes menetét. Én megrendelem a szolgáltatást, ők továbbítják a fontosabb adatokat a helyi mérnöküknek, akivel aztán én egyeztetek egy időpontot, amikor kijön és elvégzi a felmérést. Ő aztán az eredményeket elküldi a cégnek, ők elkészítik az energetikai tanúsítványt, amit aztán elküldenek nekem e-mailben, elektronikusan, vagy futárszolgálattal. Ennyire egyszerű az egész.

Minden infó átadva anyáméknak

Még nem tettem semmilyen lépést az ügy érdekében, amíg nem beszéltem a dologról anyámékkal, hiszen végső soron még mindig az ő házukról van szó. Ők egészen gyorsan megértették, hogy miről van szó, és mondták, hogy nyugodtan indíthatom a folyamatot. Annyit kértem viszont, hogy a mérnökkel ők egyeztessenek, hiszen ők lesznek majd otthon, én nem valószínű, hogy csak emiatt átugrok majd hozzájuk. Abban egészen biztos voltam, hogy a kész tanúsítvány kézbesítése futárszolgálaton keresztül fog történni, mert hogy egy e-mailben érkezett dokumentummal a szüleim nem tudnak majd mit kezdeni. Ahogy ezt megbeszéltük, mentem is vissza az e-tanusitas-eu oldalra, hogy intézzem a szükséges tennivalókat.

És mi fog történni ezután?

A tanúsítvány megérkezik, amikor pedig eljön a lakás eladásának pillanata, ügyvéd jelenlétében átadjuk majd az új tulajdonosnak. Ennyi és nem több az egész. Az energetikai tanúsítvány szó olyan elrettentően hosszú folyamatot sejtet, hogy szabályosan meglepődik az ember, hogy mennyire egyszerű ez az egész az ő szempontjából a gyakorlatban.

Jól esik a tudat, hogy végül ezt az ügyet is sikerült rövidre zárni, de persze nem számítunk arra, hogy a tanúsítvány megszerzése után hipp-hopp el is tudjuk majd adni a házat. Hosszabb időt jósolok én még ennek, biztos vagyok benne, hogy sok érdeklődőt kell még visszautasítanunk, mire megtaláljuk a ház gazdáját. De őszintén szólva nem is akarom, hogy túl könnyen menjen a dolog. Itt kezdődött az életem, és bizonyos szempontból a karrierem is rendezvényszervezőként, úgyhogy talán érthető, hogy érzelmileg nagyon fontos nekem.

Túl sok emlék köt ahhoz a házhoz, így szinte elvárom, hogy kicsit nehezen menjen majd az eladás. Persze miben csak tudok, segíteni fogok anyáméknak, mint ahogy az energetikai tanúsítvány kapcsán is megtettem. Az e-tanusitas.eu oldalt mindenkinek tudom javasolni, akinek hasonló ügyeket kell elintéznie, mert valóban gyorsan, és kedvező áron végeznek profi munkát.